10 Ekim 2015 Cumartesi

CHE Yaşıyor!





Faiz Cebiroğlu

Ernesto Che Guevara, öldürülüşün 48. yılında, dünyanın hertarafında  çeşitli etkinliklerle  anılıyor. Latin-Amerika ve tüm dünyada,  bu  Arjantinli efsaneli devrimci adına konferans, film, müzik v.b faaliyetler düzenleniyor.

Ernesto Guevara, 14 Haziran 1928 yılında Arjantin’de doğdu. Marxist devrimci, doktor, yazar, gerille lideri, diplomat ve askeri teorisyendi.
Asıl adı, Ernesto Rafael Guevara de la Serna’dır. ”Che” adına daha sonra eklendi. Che, İspanyolcada, ”arkadaş” demektir. Ernesto, diyaloglarında, konuştuğu kimselerle, cümlesini, her zaman ”Che”yle bitirirdi. Bunun için, ona Ernesto ”Che” Guevara dendi.

1954 yılında Guatemala’da, Kübalı devrimcilerle tanışan Che, Guatemala’nın Amerika tarafından işgal edilmesinden sonra, Kübalı yoldaşları ile Meksika’ya geçti. Burada ilk kez, 1955 yazında Fidel Castro’yla tanıştı. Fidel Castro ve arkadaşlarıyla birlikte Batista diktatörlügün devrilmesinde  öncü rol oynadı. 1 Ocak 1959 Küba devriminden sonra, Che 1966 yılında, ”her devrimcinin görevi devrim yapmaktır” şiarıyla Bolivya’ya devrim yapmaya gitti. 8 Ekim 1967 yılında CIA’nin yardımıyla Bolivya ormanlarında esir alınan Che, 9 Ekim 1967’de Bolivya ordusu tarafından kurşuna dizilerek öldürülmüştü.

Che, fiziki olarak oratadan kaldırıldı ama onun devrimci aşkı gönüllere taht kurdu.

Öldürülüşünün 48. yılında başta Latin – Amerika ve tüm dünyada başlatılan anmalar ve onun efsane devrimciliğine gösterilen ilgi, Che’nin ölmediğini gösteriyor.

Che yaşıyor!