5 Mart 2011 Cumartesi

GAZETECİLER AYAKTA, ÖZGÜR BASIN BOYUN EĞMİYOR!





Müslüm Kabadayı
muslum_kabadayi@hotmail.com

Dün aralarında gazeteci Nedim Şener, Ahmet Şık, Doğan Yurdakul ve araştırmacı yazar Yalçın Küçük'ün de bulunduğu 10 kişinin "Sözde Ergenekon Operasyonu" kapsamında gözaltına alınması, Türkiye'de basın özgürlüğünden söz edilemeyecek kadar açık bir istibdat döneminin yaşandığını gösterdi. AKP iktidarı ve Fethullah Gülen cemaatinin toplumu ve halkı sindirmek konusunda freninin artık tamamıyla patlamış olduğunu ortaya koydu.

Çalışkan ve mücadeleci gazeteci Nedim Şener'in, Hrant Dink cinayetinin işlenmesinde Emniyet, Jandarma ve bürokrasideki cemaatçi yapılanmanın payı olduğunu ortaya koyan yayınları ile Özden Örnek'in günlüklerini yayımlamasıyla gündeme gelen Ahmet Şık'ın, Ergenokon operasyonunun AKP karşıtlarını susturma aracına dönüştürülmesi üzerine yaptığı çok önemli gazetecilik çalışmalarının gündeme düşmesiyle hukuka ve basın özgürlüğüne açıktan bir saldırı başlatıldığını iddia eden Gazeteci Örgütleri, bugün ayağa kalktı. İstanbul ve Ankara'da yapılan kitlesel yürüyüş ve basın açıklamalarına ilgi de yoğundu. Ankara'daki eylem Kızılay Güvenpark'ta toplanan yüzlerce gazetecinin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası başta olmak üzere birçok örgütün katılımıyla başladı. "Özgür Basın Özgür Türkiye", "Özgür Basın Susturulamaz", "Susma ve Susturma", "AKP Medyadan Elini Çek" sloganları eşliğinde Adalet Bakanlığı'na kadar yürüyen gazetecilere, çevreden halkın da alkışlarla destek verdiği görüldü.

Basın bildirisini Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay okudu. "61 gazetecinin cezaevinde olduğu, 2000 gazetecinin davalık olduğu ve 4000 gazeteci hakkında soruşturma yapıldığı bir ülkede basın özgürlüğünden söz edilemez" diyen Abakay, bir an önce medyanın üzerinden AKP'nin ve cemaatin elini çekmesi gerektiğini vurguladı. Bu sırada gazetecilerden, "Mürit Değil Gazeteciyiz" sloganı yükseldi.

Halkın haber alma özgürlüğünü sonuna kadar kullandırmayı hedefleyen onurlu gazetecilerin, araştırmalarıyla toplumu aydınlatan Yalçın Küçük gibi aydınların gözaltına alınmasına, tutuklanmasına sessiz kalanların ya da sevinenlerin, onurlu gazeteci olamayacaklarına değinilen konuşmalarda, okuyucu ve izleyicilerin da özgür basına sahip çıkması istendi.
Yaygın medyanın yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş ve basın açıklaması, alkışlı protestoyla sona erdirildi.

Hiç yorum yok: