22 Şubat 2008 Cuma

Dünya'da Yok Olan Aramice’yi Konuşuyorlar.


Murat Altunöz

Hz İsa’nın dili olan Aramice konuşan halk, hayatlarından memnun olduklarını dile getirdi.

Hz.İsa ve annesi Hz.Meryem'in 16 yıl yaşadığı ve halen Hz İsa’nın dilini konuşan Malula Köyü turistlerin akınına uğruyor.



Suriye’nin başkenti Şam'a 56 km. mesafedeki Hıristiyan köyü Malula'da halen yoğun olarak Hıristiyanlar yaşamaktadır. Hz. İsa'nın konuştuğu dil olarak bilinen ve bugün tamamen unutulmanın sınırına gelmiş "Aramice" isimli antik bir dil kullanılmaktadır.





5 civarında kilise, yanı sıra iki camisi olan Malula Köyünde, Hıristiyan ve Müslümanlar yıllardır aynı çatı altında yaşama devam ediyor. Dağların eteklerinde kurulan Malula Köyüne her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, köyü merak edip ziyarete geliyor.

BİZ KARDEŞİZ, BİZİ KİMSE AYIRAMAZ

Malula’da yaşayan vatandaşlar iki etnik grubun yıllarca kardeşçe yaşadığını ve hayatlarından memnun olduklarını ifade ederek; “Dünya’nın bir çok yerinde savaşlar oluyor, insanlar birbirlerini öldürüyor. Biz ise Malula’da kardeşçe yaşıyoruz. Başka Amerika olmak üzere çok sayıda bizi sevmeyen ülke bizi bölmek bizim aramıza fesat karıştırmak için uğraştı ama başaramadı. Biz hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar hayatımızdan memnunuz, bir arada yaşamayı biliyoruz.”şeklinde konuştular.
-------------------------------------------
MURAT ALTUNÖZ-ÖZEL
http://www.antahaber.tr.cx/
-------------------------------------------

Hiç yorum yok: