23 Nisan 2011 Cumartesi

12 HAZİRAN MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ ERTELENMELİDİR



Mustafa Elveren (Em. Öğrt.)
mustafaelveren@gmail.com

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önce BDP’li bağımsız milletvekili adaylarını veto etti. Kürt halkı ile bazı aydınların gösterdiği sert tepkilerden dolayı Cumhurbaşkanı’nın devreye girmesiyle YSK bu kararını yeniden düzenleyerek geri adım attı. Bu karar Türkiye ve Dünya kamuoyu tarafından hayretle izlenmektedir.

YSK’nın verdiği bu kararlar hukuki değil, siyasidir. Veto kararı da düzeltme kararı da siyasidir. Çünkü Prof Doğu Ergil’in dediği gibi; “Hukuk fakültelerinde yetişen öğrenciler ‘önce devlet sonra hukuk’ anlayışıyla yetiştirilmektedir.” Sayın Ergil’in bu tespiti çok doğrudur. Buna bir ilave yapmak istiyorum. Türkiye’de mevcut hukuk fakültelerinde yapılan bir ankette; “Önce devlet mi, hukuk mu?” sorusuna öğrencilerin büyük çoğunluğu “önce devlet” yanıtını vermişlerdir. Bu anketi kaynağıyla birlikte daha önce yazdığım bir makalemde belirtmiştim.

Bu tespitlerden anlaşılıyor ki, YSK veto kararını “önce devlet” anlayışına göre siyasi olarak vermiştir. Verilen bu karara karşı Kürt halkının çok sert tepkisi ile birçok yazar ve aydının eleştirileri sonucunda Cumhurbaşkanı devreye girmek zorunda kalmıştır. Bunun üzerine YSK karar düzeltme gereğini duymuştur. Bazı belgelerin zaman aşımına uğradığı halde, yine de kabul etmiştir. Yani karar düzeltme de siyasidir. “… Cumhurbaşkanı Gül’ün son iki gündür, geçmişte Süleyman Demirel döneminde görülen türden yaptığı (haydi müdahale demeyelim) katkı önemliydi. / Murat Yetkin-Radikal” Sayın Cumhurbaşkanı’nın YSK’ya müdahale ettiği Murat Yetkin’in bu ifadelerinden anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla YSK’nin verdiği her iki kararın da siyasi olduğunu çok net olarak görmekteyiz. O nedenle 12 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimlerine gölge düşürülmüştür. Bence YSK tarafsızlığını yitirmiştir. Bu şartlarda yapılacak seçimlerin de sağlıklı olamayacağını söylemek abartılı olmayacaktır.

BDP’nin bağımsız milletvekili adayları YSK’nın bu siyasi kararına karşı, sonucu beklemeden derhal seçimden çekilmeliydiler. Ne yazık ki bu basireti göstermediler. 70 milletvekili yerine 25 milletvekilliğine razı oldular.

Bence, mevcut YSK üyelerinin tümü derhal istifa etmeli ve yerine yenileri seçilinceye kadar seçimler ertelenmelidir. TBMM’nin de muhalefet tarafından hemen olağanüstü toplantıya çağrılmalıdır. Aksi halde bu YSK ile yapılacak seçimlerin sonuçları da hukuki değil, siyasi olacaktır.

Bu öneriyi yapmak için ille de hukukçu olmak gerekmez. Benim gibi sıradan her insan da bu tür önerileri yapabilmelidir.

Şimdi bazı okuyucuların; “Yahu! Ortalık ancak yatışmışken sen de ‘pişmiş aşa su katmak’ mı istiyorsun?” diyerek, bana bir serzenişte bulunabilirler.

Zaten bu güne kadar verdiğimiz demokrasi mücadelesinde çok yetersiz kalmamızın en önemli nedenlerini sıralarsak;

Etliye-sütlüye karışmayan ve “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” deyip, zehirli aşı bize yedirenlere göz yumanlardır.

Kıbrıs’tan nemalanıp, “Türkiye’de yaşayan herkes Türk’tür” diyen Mümtaz Soysal gibi kafaları bize solcu diye yutturanlardır.

Diyarbakır’da yakaladığı eylemcileri AKParti binasında sorgulayan, Van’da camide zorla aldığı kişiye “kaç rekât namaz kıldın?” diye soran polislere karşı hiçbir tepki vermeyenlerdir.

Hakkımızda uyduruk gerekçelerle soruşturmalar-davalar açan savcı ve hâkimlere ücret karşılığında bilirkişi raporu veren sözde aydın prof.lerdir.

Neyse, biz yine esas konumuza dönelim.

Dünya kamuoyu gözü önünde açıkça siyasi kararlar alan mevcut YSK ile 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarına nasıl güvenebiliriz? Ben güvenmiyorum. Yapacağım önerilere “deli saçması”, “hayal âleminde yaşıyor” istedikleri kadar desinler. Tarihin beni haklı çıkaracağına inanıyorum.

Sonuç olarak;

TBMM hiç zaman kaybetmeden derhal olağanüstü toplanmalı ve öncelikli olarak 12 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerini ileriki bir tarihe ertelenmelidir.

Barajlı bir seçim demokratik olamaz. O nedenle, Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmak suretiyle yüzde on baraj kaldırılarak, tüm siyasi partiler eşit olarak yarışmalıdır.

Gerçekleşmesi dileği ve umuduyla...

22.04.2011

Web site: http://www.gomanweb.net/

Hiç yorum yok: